Pluk tips per bloem
Zonnebloemen
Zonnebloemen snijd je best wanneer de knop nog toe is en de bloemblaadjes al wat kleur hebben.
Wil je toch een open bloem, kijk dan naar de stuifmeeldraden. Hoe verder de stuifmeeldraden aan de buitenkant zijn, hoe verser de bloem.
Gaan je zonnebloemen wat hangen?
Zet de stengels een half uurtje in heet water en ze stijven weer helemaal op. Vervang het water vervolgens na een half uur met lauwwarm water.
Zinnia
De "wiebeltest" is een eenvoudige, maar effectieve methode om te bepalen of een zinnia-bloem klaar is om geplukt te worden. Neem de stengel vast en schud heen en weer. Wanneer de bloem niet wiebelt maar stevig op de steel blijft staan, is ze klaar om te oogsten.
Dahlia
Over het algemeen zullen dahlia-knoppen, eenmaal afgesneden en in een vaas geplaatst, niet meer volledig openen.
De bloem moet ongeveer 50-75% openstaan (bloemblaadjes ongeveer loodrecht op de stengel).
De stelen van deze bloemen zijn hol dus een prikje geven in de steel met een naald of stokje is nodig om de luchtbel uit de stengel te verwijderen.
Wil je zelf eens proberen? Dahlia knollen zijn beschikbaar dit najaar in de webshop.
Gladiool
Gladiolen snijdt je best wanneer de onderste bloem kleur vertoond. De rest komt dan open op vaas.
Verwijder zoveel mogelijk loof gezien deze geen functie meer hebben.
Leeeuwenbek
Snijd de stelen waarvan 1/2 tot 2/3 van de bloemen open zijn. De rest van de bloemen komen open op de vaas.
De stelen gaan hangen na het snijden. Laat ze in een koele berging met vers water uitharden in de rechte positie.
Korenbloem
Korenbloemen zijn de ideale droogbloemen. Je kan ze dus in alle stadia plukken voor jouw boeket. Van volledig open tot zelfs het knopje dat maar een beetje blauw bevat (zie foto). De knopjes komen op vaas nog volledig open.
Verwijder alle blaadjes en knopjes die geen blauwe kleur bevatten alsook de verwelkte bloemen. Zo verzeker je dat alle sap naar de bloemen gaat die je wil houden in jouw boeket.
Euphorbia (wolfsmelk)
Als je bloemstengels knipt, snij dan de stengel schuin en houd een vijftal seconden in heet water (60-80°C).
Dit stelpt het ‘bloeden’ en is noodzakelijk om te voorkomen dat de stelen 'leeg bloeden'.
Je kan ze ook dichtbranden in een vlam.
Als je het thuis wil doen zet de stelen dan apart zodat het sap de andere bloemen niet kan aantasten